Ubicacions de l'Acadèmia 

 

De la història recent de l'Acadèmia cal destacar el trasllat de la seva seu del carrer Comte Salvatierra després de més de 80 anys.

Amb la ubicació actual ja són 9 les ubicacions on ha estat l'Acadèmia Granados-Marshall. 

 

1.

C/ Fontanella 14

1901 - 1908

 

Es tractava del primer pis en un edifici cantonada amb el carrer de les Moles. 

2.

C/ Aragó 332

1908 - 1911

 

El primer trasllat va ser a un xalet situat a la cantonada del carrer Aragó amb Girona. 

3.

C/ Aragó 258*

1911 - 1912 

Casa Jaume Salló. 

Cantonada Rambla Catalunya número 61, només hi va ser durant 1 curs. 

4.

C/ Girona 20

1912- 1918

 Casa Antoni Roger. 

Cantonada amb Ausiàs March, actualment hi ha una placa commemorativa.

5.

Passeig de Gràcia 77

1918 - 1920

Casa Josep Borràs. 

Estava a l'entresol i és l'últim local amb el nom de Acadèmia Granados. 

6.

Passeig de Gràcia 91

1920 - 1924

 

En aquest Principal és on trobem el primer anunci com a Acadèmia Marshall.

7.

Rbla. Catalunya 106

1924 - 1939

Casa Ramon Samsó. 

El nou trasllat va ser al Principal d'aquest edifici, cantonada Ptge. de la Concepció.

8.

Comte Salvatierra 10

1939 - 2021

 

En aquest pis Principal, l'Acadèmia Marshall hi va romandre més de 80 anys.


*CARRER ARAGÓ 258

* Quan vam anunciar el trasllat al nou local del Carrer Saragossa 27 / Via Augusta 100, vam publicar que fèiem el nostre 8è trasllat perquè d'aquesta adreça del carrer Aragó no en teníem constància.

Buscant documentació gràfica per incorporar a la web i a l'arxiu a les hemeroteques, vam trobar uns anuncis (amb data octubre de 1911) amb aquesta nova ubicació de l'Acadèmia Granados al carrer Aragó 258, que per numeració es correspondria amb l'edifici de la Casa Jaume Salló (Rambla Catalunya 61). Però mesos més tard (abril de 1912) l'Acadèmia s'anunciava al mateix carrer Aragó, però en el número 285, tocant al C/ Pau Claris. En aquells moments en aquella adreça hi havia la Casa Carme Nin i Tudó, un edifici unifamiliar que no va ser enderrocat fins l'any 1930 i, per tant, amb tota seguretat devia ser una errata al moment de posar els anuncis. 

Anunci al diari El Poble Català del mes d'octubre de 1911.

Anunci al diari El Poble Català del mes d'abril de 1912.


LA SALA GRANADOS

A més a més de les diferents seus on Granados va establir la seva Acadèmia els primers anys, l'escola va poder comptar -gràcies al mecenatge del Dr. Andreu-  des de 1911 fins el 1928 amb una Sala de concerts a l'Avinguda del Tibidabo número 18.

Salvador Andreu Grau va ser un farmacèutic, filantrop i empresari català. Va crear unes pastilles per a la tos que van ser mundialment famoses amb les que va aconseguir un gran patrimoni. 

Aquest patrimoni li va permetre comprar força terrenys a Barcelona, urbanitzant per exemple l'Avinguda Tibidabo  on va construir diferents cases, entre elles la seva pròpia residència (al número 17) i davant d'ella (al número 18) la torre que acolliria la Sala Granados.

El Dr. Andreu era un gran amant de la música i acostumava a organitzar recitals privats i vetllades musicals. Entre els projectes de mecenatge va voler ajudar a Enrique Granados, de qui era devot admirador, construint una torre on allotjar un auditori, unes aules i un petit estudi amb jardí, a canvi (simbòlicament) de que el compositor donés classes a les seves filles.  

La Sala de l'Acadèmia Granados va entrar en funcionament a finals de l'any 1911, tot i que es va inaugurar l'any 1912. En aquell petit edifici de 4 plantes, Granados disposava d'espai suficient tant per a un auditori, com per a algunes aules i un estudi on tancar-se i composar. En un principi estava previst anomenar-la "Sala Albéniz" però finalment van canviar al nom a Acadèmia Granados, i finalment (per evitar confusió amb la seu habitual de l'Acadèmia) va ser la "Sala de l'Acadèmia Granados". 

L'escenari d'aquest auditori va ser testimoni de recitals dels alumnes, però també del mateix Granados i d'altres insignes músics com Arthur Rubinstein, Manuel de Falla, Andrés Segovia, o Conxita Badia, amb qui Granados va estrenar les seves Canciones Amatorias.

La Sala Granados va seguir en funcionament després de la mort del compositor, quan Marshall ja era el Director. Més tard va passar a ser la seu dels coneguts estudis de doblatge La Voz de su amo.

Durant anys es va intentar que aquesta sala (abandonada pràcticament des de 2009) es  recuperés i es convertís en un equipament cultural pel barri. A tal efecte es va crear la Plataforma Salvem la Sala Granados, que malgrat els esforços es va topar la inacció de les administracions públiques i amb la manca de diàleg dels propietaris, que la van acabar venent sense seure a negociar.

L'any 2018 la torre va ser enderrocada (conservant-ne només part de la façana).

A dia d'avui segueix el terreny deixat i sense edificar.

Sabies que...?

 

...quan l'Acadèmia Marshall estava ubicada a la Rambla Catalunya 106, a la façana de l'edifici es va col·locar el nom de l'escola en un preciós ferro forjat.

 

 En traslladar-se al carrer Comte Salvatierra no es va obtenir els permís per posar-lo a la façana, però actualment aquell meravellós cartell presideix la recepció de l'Acadèmia.