2009 - 2024 Acadèmia Marshall

El present de l'Acadèmia Marshall segueix encapçalat amb la tasca diària de supervisió de Carlota Garriga com a continuadora de l'escola Granados-Marshall. Després de la mort d'Alícia de Larrocha, dues antigues deixebles d'aquesta han ocupat el càrrec de Direcció Artística: Marta Zabaleta primer (des del 2010 fins el 2021) i Alba Ventura després (des del 2021 i actual Directora) han estat les pianistes en seguir la tradició segons la qual la Direcció de l'Acadèmia es transmet als deixebles més destacats. 

Marta Zabaleta

Veure biografia extensa

Va estudiar Perfeccionament amb Maria Teresa Monteys i va rebre classes magistrals d'Alícia de Larrocha a l'Acadèmia Marshall, institució de la que anys més tard en seria la Directora Artística (2009 - 2021).

Nascuda a Legazpi, Marta Zabaleta va obtenir el Primer Premi Final de Carrera a Donosti amb 16 anys. Després va recórrer les escoles europees més destacades per perfeccionar la seva formació: va estudiar al Conservatori Nacional Superior amb Dominique Merlet, a la Escuela Superior de Música Reina Sofía a Madrid amb Dimitri Bashkirov i a l'Acadèmia Marshall amb Maria Teresa Monteys i Alícia de Larrocha. 

Marta Zabaleta ha combinat la seva carrera concertística amb diferents projectes discogràfics, com l'enregistrament de "Pecados de Juventud", obres inèdites composades per la pianista Alícia de Larrocha en la seva joventut, i també com a pedagoga sent professora al Centre Superior Musikene. 

Actualment segueix impartint de manera periòdicament Classes Magistrals d'interpretació i tècnica pianística, treballant tant repertori espanyol com universal. 

 

Alba Ventura

Veure biografia extensa

A l'edat de 9 anys ingressa a l'Acadèmia Marshall, institució de la que n'és Directora Artística des de 2021, on va estudiar amb Carlota Garriga i va rebre Classes Magistrals d'Alícia de Larrocha

Pianista catalana nascuda a Barcelona, va iniciar els seus estudis amb Sílvia Llanas. Després d'una audició a Berlín, Vladimir Ashkenazy es va fer càrrec del seu desenvolupament musical organitzant els seus estudis a Londres, on va rebre classes de mestres com Nikita Magaloff, Maria Joao Pires o Radu Lupu.  

La seva trajectòria concertística ​es composa d'una llarga llista de recitals com a solista, concerts amb orquestres i conjunts de cambra. Entre la seva discografia destaca la gravació de les "Sonates de Mozart", l'àlbum "Études" (col·lecció d'estudis de diferents autors), o el seu últim projecte discogràfic "Reflets", que inclou obres de Chopin, Scriabin i Mompou. 

Actualment a l'Acadèmia combina la seva tasca com a Directora amb les Classes Magistrals que ofereix regularment, i amb la preparació d'un Curs Anual de piano que s'oferirà a partir del proper Curs 2025-2026. 

L'Acadèmia Marshall (2009-2021)

Poc després del Centenari de l'Acadèmia Marshall es crea l'Associació Musical Granados-Marshall (AMGM) i s'obre a l'Acadèmia un nou període d'activitat concertística. Des del 2002 fins l'any 2020 es programen activitats amb una periodicitat mensual, obertes al públic en general i especialment als Socis de l'Associació. Aquests socis són els que van ajudar de manera regular al sosteniment de l'Associació, que també va comptar amb ajuts i subvencions tant de naturalesa pública (Ministerio de Cultura, INAEM, etc), com de naturalesa privada (Fundació Mª Francisca de Roviralta, Fundació Fran Daurel, etc). 

L'any 2020, en arribar la pandèmia, es paralitza l'activitat. Després d'un període de canvis (incloent un trasllat de local) és intenció de l'Acadèmia obrir de nou l'escola al públic per acollir nous recitals, concerts i conferències. 

En un futur proper tindreu disponibles totes les activitats dutes a terme en aquest enllaç ja que és impossible poder-los anomenar en un apartat dedicat a la història de l'Acadèmia.

Al llarg de més de 200 activitats, nombrosos músics ens van oferir el seu art i el seu temps (desinteressadament en moltes ocasions) per a aconseguir fons que ens van ajudar en els objectius de l'Associació: la difusió de la música del nostre país -donant a conèixer especialment la figura d'Enric Granados-, la promoció de joves intèrprets i la catalogació i digitalització del CEDAM (Centre Documental de l'Acadèmia Marshall). 

A TOTS ELLS, GRÀCIES.

 

Només a mode d'exemple d'algunes activitats, el periodista i musicòleg Joan Vives va oferir anualment Cicles de Conferències que versaven sobre un compositor en concret (Bach, Beethoven, Mozart, Haendel o Schumann entre d'altres), sobre diferents èpoques o estils ("La música al Barroc", "La música russa", etc.), o sobre temes genèrics (com el "Què cal saber per gaudir d'un concert" o "La música en la dansa", "Parlem de l'orquestra", "Parlem del piano" etc.). També van oferir cicles o xerrades puntuals altres periodistes i/o musicòlegs, com Luis Ortiz, Jorge de Persia o Roger Alier, que va oferir dos cicles de conferències, un sobre Wagner i un altre sobre "Què cal saber per gaudir de l'òpera". 

En tenir una periodicitat mensual, durant gairebé 20 anys van haver més de 200 concerts en els que vam poder escoltar músics vinculats a l'Acadèmia Marshall com alumnes i/o professors: Alba Ventura, Marta Zabaleta, Luis Fernando Pérez, Albert Attenelle, Mac McClure, Raimon Garriga, Katia Michel,  i un llarg etc.

També van venir com a artistes convidats intèrprets catalans i de la resta de l'estat de prestigi i àmplia trajectòria internacional com Lucero Tena, Albert Guinovart, Josep Colom, Jordi Camell o el Trio Cervelló amb uns recitals que van quedar llarg temps a la memòria de tots els assistents, com els interpretats per músics com Artur Pizarro, Miguel Borges, Asier Polo o Eric Vidone.

A banda de recitals, concerts i conferències, es van organitzar Homenatges en format de concert comentat a músics com Rosa Sabater, Victoria de los Ángeles, Joaquin Nin-Culmell, Frederic Mompou, Xavier Montsalvatge, Isaac Albéniz i òbviament Enric Granados (en el centenari de la seva mort, l'any 2016), Frank Marshall (en el 50è aniversari de la seva mort l'any 2009) o el Cicle Homenatge  a Alícia de Larrocha que es va dur a terme la temporada 2014-2015 en el 5è Aniversari de la seva mort.

 

EL NOU LOCAL

El mes de juny de 2021 posàvem punt final als més de 80 anys al Principal del Carrer Comte de Salvatierra número 10. La normativa de seguretat i el fet de ser una Escola Autoritzada ens obligava a tenir un local amb accés directe des del carrer, apte per a persones amb mobilitat reduïda. 

Però aquest no era el primer trasllat de l'Acadèmia, sinó el novè!

En aquest enllaç pots veure  totes les ubicacions que ha tingut l'Acadèmia fins ara. 

 

ON HO POSO AIXÒ?

Era el primer dia de juny i ja teníem davant nostre tots els estris que durant unes setmanes ens acompanyarien, en unes jornades que prevèiem, i no ens vam equivocar, que anaven a ser llargues.

Leer más »

   CURS 2026-2027 - EL 125è ANIVERSARI

Ben aviat us començarem a informar de tots els actes i projectes que volem posar en marxa per a celebrar el nostre 125è Aniversari!

 

Segueix-nos i no et perdis cap detall, perquè us ho anirem explicant tot aquí.

L'Acadèmia Marshall segueix sent un centre referent en l'ensenyament del piano a nivell internacional i per això els darrers 10 anys ha rebut visites de pianistes tan referents con Sir Andras Schiff, Ivo Pogorelich, Maria Joao Pires (que ens va oferir dues jornades de classes magistrals),  Varvara, Zoltan Koksis i Marta Argerich, que va estar assajant amb Dong Hyek Lim a la Sala del nou espai pel concert que van oferir al Palau de la Música l'abril de 2024.

Cartell dissenyat per a l'Acadèmia Marshall de Maria Amorós